Sexting: πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας;

Sexting: πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας;

Το sexting είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο. Πρόκειται για επικοινωνία που γίνεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών όπως ηλεκτρονικού υπολογιστή, tablet και laptop. Πολλοί κάνουν sexting μέσω εφαρμογών των social media. Πρόκειται για τάση που είναι αρκετά διαδεδομένη κυρίως μεταξύ εφήβων και φυσικά μεταξύ ενηλίκων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε εφήβους έχει στείλει μια γυμνή φωτογραφία του εαυτού του σε κάποιον άλλον μέσω κινητού τηλεφώνου ή την έχει ανεβάσει στους λογαριασμό του στα social media. Το 40% των εφήβων έχει στείλει γραπτά μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο είτε μέσω εφαρμογών Διαδικτύου είτε με e-mail.

-Το sexting συνιστά μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

Το sexting μπορεί να μην βάζει άμεσα σε κίνδυνο της ζωή ενός παιδιού, ωστόσο συνιστά μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που συνεπάγεται την έκθεση του παιδιού σε αμέτρητους κινδύνους. Οι γυμνές εικόνες που στέλνει ένας έφηβος σε κάποιον άλλον, δεν αποκλείεται να βρουν τον δρόμο για κάποιο site πορνογραφικού περιεχομένου. Το περιεχόμενο που ανταλλάσσεται μέσω του Διαδικτύου είναι περιεχόμενο που ζει για πάντα. Η φήμη, λοιπόν, του εφήβου και φυσικά η ιδιωτικότητά του και η ασφάλειά του διατρέχουν κινδύνους. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που κάνει sexting με έναν άλλον στην περίοδο όπου οι δυο τους έχουν μια σχέση, κινδυνεύει όταν η σχέση αυτή θα χαλάσει, να διαρρεύσουν από το άλλο άτομο όλα τα μηνύματα και οι φωτογραφίες. Είναι μια ανώριμη συμπεριφορά, αλλά δεν είναι μια συμπεριφορά που αποκλείεται μεταξύ εφήβων. Η διαρροή αυτή εκθέτει τον έφηβο σε bullying. Το bullying τον οδηγεί σε απομόνωση, κατάθλιψη και τελικά λάθος επιλογές όπως είναι οι ουσίες ή ακόμη και η αυτοκτονία. Μοιάζουν κάπως τραβηγμένα όλα αυτά μέχρι φυσικά να διαβάσουμε Μέσα Ενημέρωσης σχετικά περιστατικά.

Πώς θα προστατεύστε τα παιδιά σας από το sexting και εξασφαλίστε τους ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο…

-Μιλήστε ανοιχτά για το sexting με τα παιδιά σας

Είναι κάπως αμήχανο για τους γονείς να μιλούν για οτιδήποτε σχετικό με το sex με τα παιδιά τους. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να γλιτώσει και εσάς αλλά και τα ίδια από πολλές δοκιμασίες. Όταν μεγαλώνουμε παιδιά στην εφηβεία πρέπει να δείχνουμε ανοιχτοί να συζητήσουμε μαζί τους οτιδήποτε τα απασχολεί. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για θέματα που γύρω από το sex. Αν η συζήτηση δεν πηγαίνει ποτέ στο sexting από μόνη της ή με πρωτοβουλία του παιδιού σας, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση. Πείτε ξεκάθαρα ότι σας απασχολεί με ανησυχητικό τρόπο και ότι έχετε διαβάσει και ενημερωθεί για αυτό. Στη συνέχεια, ακόμα κι αν το παιδί σας δεν δείχνει να έχει διάθεση να μιλήσει σχετικά με αυτό, ζητήστε του πέντε λεπτά απλώς για να του πείτε με τρόπο ήρεμο τι μάθατε για το sexting και γιατί το θεωρείτε επικίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρετε ότι το παιδί σας, σας έχει ακούσει και θα ανακαλέσει στο μυαλό του τα λόγια σας όταν χρειαστεί.

-Πείτε τους ότι το σώμα τους αξίζει σεβασμό…

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το σώμα του δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να εκθέτει. Το σώμα αξίζει σεβασμό και προστασία. Δεν δείχνουμε την γυμνή μας εικόνα σε οποιονδήποτε και φυσικά δεν αφήνουμε το γυμνό μας αποτύπωμα στη διάθεση του Διαδικτύου.

-Βάλτε όρια και κανόνες στο texting.

Όταν βλέπετε ένα παιδί με μονίμως σκυμμένο κεφάλι, κολλημένο στην οθόνη και με δάχτυλα να πληκτρολογούν ασταμάτητα, αντιλαμβάνεστε πως ακόμα κι αν δεν κάνει sexting, το texting τόσες ώρες μόνο καταστροφικό για την υγεία του μπορεί να είναι. Βάλτε όρια στη χρήση που γίνεται και απαιτείστε να γίνουν σεβαστά. Σε κάθε περίπτωση εσείς είστε που πρέπει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Στο παρελθόν αυτό ήταν κάτι αρκετά περίπλοκο. Σήμερα, οι εταιρείες παρέχουν λύσεις αλλά και σωστή ενημέρωση. Με τη χρήση του προγράμματος Cosmote Family, έχετε εμπλουτισμένα οικογενειακά προγράμματα κινητής, μέσω των οποίων μπορείτε εσείς να οριοθετήσετε τη χρήση mobile data των παιδιών σας. Και φυσικά, έχετε στη διάθεσή σας την νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου. Τα νέα προγράμματα COSMOTE Mobile Family προσφέρουν πλούσιο χρόνο ομιλίας και MB για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να μοιράζεται όλη η οικογένεια. Με τη νέα δυνατότητα Family Data Limits, μπορείτε να ορίζετε οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά σας στη διάρκεια του μήνα, εκπαιδεύοντάς τα στην ορθολογική χρήση του Internet.

H νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety, σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, αποκλείοντας εκείνα που θεωρείτε ακατάλληλα. Μπορείτε ακόμη να θέτετε όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet και να τα προστατεύετε κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying, predators). Η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G). Η εφαρμογή COSMOTE Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές COSMOTE κινητής και παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων COSMOTE Mobile Family . Μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows (για laptops/desktops).

Για την εκπαίδευση του κοινού, η COSMOTE δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου μπορείτε να αναζητάτε άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνεστε για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal, αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η COSMOTE: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα COSMOTE Mobile Family και τη νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety, στο www.cosmote.gr/family .

Share This

Leave a Comment