Σεξουαλική εξάρτηση: πραγματικότητα, αστείο ή δικαιολογία;

Σεξουαλική εξάρτηση: πραγματικότητα, αστείο ή δικαιολογία;

Η σεξουαλική εξάρτηση είναι το είδος εκείνο της εξάρτησης για το οποίο ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Συνηθέστερα δε, σε μορφή αστείου. Κάπως έτσι εγείρεται και το ερώτημα κατά πόσο η σεξουαλική εξάρτηση αποτελεί μια πραγματικότητα που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι ή ένα αστείο για να γελάσουμε. Άλλοι ανάμεσά μας χρησιμοποιούν την σεξουαλική εξάρτηση προκειμένου να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους για παράνομες σχέσεις που έκαναν ενώ βρίσκονται σε έναν γάμο. Τι τέλος πάντων συμβαίνει με ό,τι ονομάζουμε σεξουαλική εξάρτηση; Είναι μια πραγματικότητα; Ένα αστείο ή μήπως μια δικαιολογία;

Το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας είναι να βρεις μέσω Διαδικτύου το άλλο σου μισό ή… το άλλο σου 1/3 και το άλλο σου 1/3 ή τα υπόλοιπα ¼ σου…

Το υπόβαθρο της σεξουαλικής εξάρτησης μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μια νέα «ανακάλυψη». Ιστορικές αναφορές βρίσκουμε στην Αρχαία Ρώμη αλλά και στην Ελλάδα του 2ου αιώνα όπου η «υπερσεξουαλικότητα» και η «νυμφομανία» απασχολούσαν σημαντικά τους επιστήμονες. Η σεξουαλική εξάρτηση σήμερα, άρχισε να συζητιέται κυρίως από το 2009 και μετά όταν ο ηθοποιός David Duchonvy κρέμασε την σεξουαλική εξάρτηση στα μανταλάκια, δηλώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχει μια υπέροχη οικογένεια, είναι σεξουαλικά εξαρτημένος και μπαίνει σε αποτοξίνωση! Μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, το παράδειγμά του είχαν ακολουθήσει και άλλοι όπως ο golfer Tiger Woods.

Το Διαδίκτυο δίνει πορνό άπλετο και εύκολα στον καθένα. Πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας βομβαρδίζονται από τέτοιο υλικό και σχετικές διαφημίσεις χωρίς καν να το αναζητήσουν. Παράλληλα, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάποιες προσανατολισμένες στο dating εφαρμογές, έχουν κάνει τις σχέσεις πολύ εύκολες, αναλώσιμες και τίποτα. Το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας είναι να βρεις μέσω Διαδικτύου το άλλο σου μισό ή… το άλλο σου 1/3 και το άλλο σου 1/3 ή τα υπόλοιπα ¼ σου… Σχέσεις δηλαδή, που μπορεί να μην οδηγούν κάπου, οδηγούν όμως στο σεξ! Κάπως έτσι, αν αναζητήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στο να βλέπουν σεξ στην οθόνη του κινητού τους ή του υπολογιστή τους και στον αριθμό των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στο διαδικτυακό φλερτ και τις σχέσεις χωρίς τέλος, πραγματικά θα εκπλαγούμε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η σεξουαλική εξάρτηση υπάρχει και θα υπάρχει. Σαφώς και κάποιοι ή κάποιες μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία. Υπάρχει όμως ο σεξουαλικός εθισμός και υπακούει πολύ κακά στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο πολύ προσφέρεται το σεξ, τόσο πιο πολύ κάποιοι θα το ζητούν.

Share This

Leave a Comment