Ποιος αποφεύγει το sex και γιατί;

Ποιος αποφεύγει το sex και γιατί;

Το sex έχει μια πολύ σημαντική επιρροή σε πολλές πτυχές της καλής ζωής μας. Είναι μια από τις πιο βασικές ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Το sex τροφοδοτεί την ταυτότητά μας και είναι ένα βασικό στοιχείο της κοινωνικής μας υπόστασης. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους χωρίς sex. Αυτή η άρνηση και αποχή από το sex μπορούν να έχουν συναισθηματικό κόστος και επιπτώσεις όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση τόσο για αυτόν που το αρνείται όσο και για τον σύντροφό του που απορρίπτεται. Και μολονότι οι κοινωνίες κάνουν πολύ λόγο για το sex, ελάχιστος λόγος γίνεται για την αποχή από αυτό. Οι μελέτες το αναφέρουν με σαφήνεια πως οι άνθρωποι που κάνουν sex έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και λιγότερο άγχος για το μέλλον.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που συστηματικά απέχουν από το sex; Το 40% των γυναικών λέει όχι στο sex για μια μεγάλη περίοδο της ζωής τους σύμφωνα με έρευνες. Ο πόνος κατά τη διάρκεια του sex και η χαμηλή λίμπιντο είναι οι δύο πιο βασικοί λόγοι αυτής της αποχής. Από την άλλη, υπάρχουν οι γυναίκες που απέχουν από το sex λόγω κακοποίησης στα παιδικά τους χρόνια ή άλλου τραύματος. Δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που απέχουν από το sex κατά την εγκυμοσύνη προκειμένου να μην βλάψουν το έμβρυο και οι οποίες εξακολουθούν να απέχουν από το sex και μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αφού δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες πάλι, βασικοί λόγοι που μπορούν να κρατήσουν έναν άνδρα μακριά από το sex είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία. Δυστυχώς, αρκετοί από τους άνδρες που βιώνουν τέτοια προβλήματα, προτιμούν να μην τα αντιμετωπίσουν, απέχοντας οριστικά από το sex.

Δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι που απέχουν από το sex χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Ζευγάρια που τα παίρνει καθημερινότητα μαζί της και μέσα στη ρουτίνα χάνονται ερωτικά. Ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι εντελώς αδελφικά και σε φάσεις που συνειδητοποιούν ότι δεν βρίσκονται πια ερωτικά, αποφεύγουν τη συζήτηση ή εσκεμμένα κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Share This

Leave a Comment