Είναι κακό να βλέπεις πορνό; Αλλάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά;

Είναι κακό να βλέπεις πορνό; Αλλάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά;

Όλοι όσοι βλέπουν πορνό κάποτε έχουν αναρωτηθεί αν είναι καλό ή κακό. Οι πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με το πορνό έχουν να κάνουν με την ηθική και το πόσο πολύ το πορνό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά κάποιου. Είναι ανήθικο να βλέπει κανείς πορνό ή απλώς δίνει μια ώθηση στη σεξουαλικότητα του; Είναι καταστροφικό ή απελευθερωτικό για εκείνον που το βλέπει;

Μελέτες έχουν απαντήσει πως βλέποντας κανείς πορνό μπορεί να οδηγήσει και σε κάποιες όχι και τόσο επιθυμητές προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το παρακολουθούν περιστασιακά ενώ κάποιοι άλλοι σε βαθμό εθισμού. Στην δεύτερη περίπτωση βγαίνει κανείς από την κανονικότητα και τους ρυθμούς του αφού στην πραγματικότητα αποκτά έναν εθισμό. Μια εμμονή. Αλλά ακόμα και άνθρωποι που παρακολουθούν πορνό περιστασιακά, έχουν αναφέρει ότι τους αποσυντονίζει από την πραγματική σεξουαλική ζωή τους. Αυτό το είδος sex που παρακολουθούν είναι σε άλλο επίπεδο από το sex που μπορούν να έχουν με τον/την σύντροφό τους, γεγονός που σταδιακά τους βάζει σε μια διαδικασία εξαναγκασμού. «Αυτό το sex μ’ αρέσει και πρέπει με κάθε τρόπο να το πετύχω/ να το αντιγράψω»…

Μία από τις πρώτες έρευνες πάνω σε άτομα που παρακολουθούν πορνό στο Διαδίκτυο, η οποία διεξήχθη στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο, έδειξε ότι οι ώρες και τα χρόνια παρακολούθησης πορνό σχετίζονται με τη μειωμένη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση σε ερωτικές φωτογραφίες. Λιγότερη φαιά ουσία συνεπάγεται λιγότερη ντοπαμίνη. Μια άλλη έρευνα πάλι έδειξε ότι τα προβλήματα όσων βλέπουν πορνό σχετίζονται κυρίως με τον βαθμό της διέγερσης που σταδιακά δεν προκύπτει τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα να πρέπει να ανοίξουν πολλές σελίδες για να πετύχουν τη διέγερση που θέλουν. Αυτό εξηγεί και γιατί αρκετοί παθαίνουν εξάρτηση με αποτέλεσμα να ψάχνουν στο Διαδίκτυο για όλο και περισσότερο «διαφορετικό» πορνό από αυτό που συνηθέστερα βρίσκουν.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση όπως άλλωστε θέλει και το κλισέ που ταιριάζει σε όλα. Δεν υπάρχει λάθος στο να βλέπει κανείς πορνό και φυσικά δεν είναι κακό. Κάποιος που βλέπει πορνό δεν είναι ανώμαλος στον βαθμό που δεν παθαίνει εμμονή με ό,τι βλέπει και δεν προσπαθεί να το επιβάλλει σε άλλους. Η παρακολούθηση πορνό με μέτρο –σαν παιχνίδι μεταξύ συντρόφων- δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ούτε φυσικά όταν κάποιος βλέπει πορνό για σκοπούς αυτοϊκανοποίησης, κάνει κακό στον εαυτό του αρκεί να μην φτάσει στο σημείο του εθισμού. Εθισμός στο πορνό σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό και δεν διεγείρεται ερωτικά από τον σύντροφό του ή από μια περιστασιακή γνωριμία, χωρίς να δει πορνό.

Αλλάζει η παρακολούθηση πορνό τη σεξουαλική συμπεριφορά;

Ναι, η παρακολούθηση πορνό αλλάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου αυτός που το παρακολουθεί πλησιάζει στον εθισμό ή έχει εθιστεί. Αρκετοί μάλιστα υιοθετούν συνήθειες που βλέπουν στις ταινίες πορνό και οι οποίες συχνά είναι κακές και επικίνδυνες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές…

-Η εκσπερμάτιση στο πρόσωπο του παρτενέρ

Ένας άνδρας που εκσπερματώνει στο πρόσωπο της παρτενέρ του είναι μια πολύ κοινή εικόνα στις ταινίες πορνό. Στην πραγματική ζωή ωστόσο, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ο άνδρας που έχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί σοβαρά να βλάψει την παρτενέρ του. Η επαφή του σπέρματος με τα μάτια ή το στόμα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στην παρτενέρ.

-Τα μακριά νύχια των κοριτσιών στις ταινίες…

Στις ταινίες πορνό όλα είναι σε υπερβολή. Τα βαψίματα των κοριτσιών, οι μύες των ανδρών, τα μαλλιά τρέσες, οι σιλικόνες και φυσικά τα μακριά νύχια των γυναικών porn stars. Εκείνες ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους όταν έχουν μακριά νύχια στο να διεγείρουν και τους εαυτούς τους και τον παρτενέρ τους. Μια γυναίκα όμως που δεν ξέρει πώς να το κάνει αλλά απλά το έχει δει, καλό είναι να μην το επιχειρήσει, αφού οι τραυματισμοί σε ευαίσθητες περιοχές μπορούν να στερήσουν τη χαρά του έρωτα για πολύ καιρό.

-Το σάλιο αντί του λιπαντικού

Δεν συνηθίζετε στις ταινίες πορνό να βγάζουν ένα μπουκάλι λιπαντικού και να το χρησιμοποιούν. Αντιθέτως, συνηθίζεται να χρησιμοποιούν το σάλιο που σε κάθε περίπτωση δεν υπολογίζεται ως λιπαντικό. Είναι μια πραγματικά κακή ιδέα αφενός γιατί το σάλιο δεν είναι λιπαντικό αφετέρου γιατί μέσω αυτού μπορούν να μεταφερθούν πολλές λοιμώξεις και νοσήματα.

-Η εναλλαγή από το κολπικό sex στο πρωκτικό και αντίστροφα

Προφανώς και δεν κάνουν διάλειμμα για να πλυθούν οι πρωταγωνιστές στις ταινίες πορνό. Η εναλλαγή από το πρωκτικό sex στο κολπικό είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία. Τα βακτήρια και τα μικρόβια που πιθανόν βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού, μεταφέρονται στον κόλπο και καλά ξεμπερδέματα. Το πώς το κάνουν οι επαγγελματίες του sex είναι κάτι άλλο… όπως κάτι άλλο είναι και το ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις. Με λίγα λόγια για αυτούς είναι δουλειά και ξέρουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Για εσάς υποτίθεται πως είναι απόλαυση. Γι’ αυτό προσοχή.

-Δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις ακόμα και στο sex με πολύ κόσμο

Το ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις ακόμα και όταν συνευρίσκονται με πολύ κόσμο είναι το πιο λάθος μήνυμα που μπορείτε να πάρετε από μια ταινία πορνό. Γενικά, όταν η σχέση δεν είναι σταθερή και μόνιμη, το σωστό είναι να γίνεται χρήση του προφυλακτικού. Ειδικά δε στις περιπτώσεις των συνευρέσεων με 2 ή 3 και περισσότερους παρτενέρ. Οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι δραματικές.

Share This

Leave a Comment