BDSM: πώς το kinky sex κάνει καλό στην υγεία σου

BDSM: πώς το kinky sex κάνει καλό στην υγεία σου

Με τον όρο BDSM αντιπροσωπεύονται οι λέξεις “Bondage, Discipline, Dominance, Submission and Masochism”, δηλαδή «Δεσμά, Πειθαρχία, Κυριαρχία, Υποταγή και Σαδισμός/Μαζοχισμός». Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα ερωτικών δραστηριοτήτων και συμπεριφορών ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες. Παράλληλα περιγράφει και μορφές διαπροσωπικών σχέσεων αλλά παράλληλα και κάποιες ξεχωριστές υποκουλτούρες και τάσεις που εκφράζονται μέσα από αυτό.

Σ’ αυτές τις μορφές sex υπάρχουν ρόλοι. Οι παρτενέρ διακρίνονται στους Κυριαρχικούς και τους Υποτακτικούς. Οι Κυριαρχικοί είναι εκείνοι που έχουν ενεργητικό ρόλο και ελέγχουν τη δραστηριότητα ή ασκούν ερωτικό έλεγχο ενώ οι Υποτακτικοί είναι εκείνοι που έχουν παθητικό ρόλο και είναι οι αποδέκτες των δραστηριοτήτων των Κυριαρχικών. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο παρτενέρ, είτε αυτή είναι φυσική δραστηριότητα, είτε πνευματική κυριαρχία, αφορά κυρίως την παράδοση του υποτακτικού μέλους στο κυριαρχικό, είναι τυπικά γνωστή ως «ανταλλαγή εξουσίας». Αυτό μπορεί να γίνεται είτε στο πλαίσιο μιας σύντομης συνάντησης, είτε στο πλαίσιο μιας πιο μακροχρόνιας σχέσης. Οι φυσικές και πνευματικές δραστηριότητες μέσα στο πλαίσιο του BDSM λαμβάνουν χώρα σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, στον οποίο συμφωνούν και τα δύο μέρη και είναι τυπικά γνωστή ως «παιχνίδι» ή «συνεδρία».

Οι βασικές αρχές για την άσκηση του BDSM απαιτούν πως θα πρέπει να πραγματοποιείται από υπεύθυνους συντρόφους, με την δική τους θέληση και συναίνεση, με τρόπο όσο γίνεται πιο ασφαλή. Από τη δεκαετία του 1980 αυτές οι βασικές αρχές περιγράφονται από τη φιλοσοφία «Aσφάλεια, λογική και συναίνεση», γνωστό ως ΑΛΣ ή SSC από το αγγλικό “Safe, Sane & Consensual”. Αυτή η αμοιβαία συναίνεση θέτει ένα ξεκάθαρο και κάθετο νομικό και ηθικό διαχωρισμό ανάμεσα στο BDSM και σε βίαια εγκλήματα όπως η σεξουαλική επίθεση ή η οικογενειακή βία.

Για πολλά χρόνια και από πολλούς συντηρητικούς πολιτισμούς το BDSM θεωρήθηκε επικίνδυνο, απερίσκεπτο και φυσικά ανήθικο. Βασικό ερώτημα ήταν ανέκαθεν αν κάποιος που του αρέσει να δένεται ή να δένει, είναι ανώμαλος. Προφανώς και δεν είναι… Η τηλεόραση και ο κινηματογράφος συχνά έχουν περιγράψει τα άτομα αυτά –είτε έχουν κυριαρκικό ρόλο είτε υποτακτικό- ως άτομα ψυχικά τραυματισμένα ή ως φετιχιστές αδυσώπητους και ανήθικους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εγκληματίες και ανήθικοι υπάρχουν πάντα και παντού είτε απολαμβάνουν το BDSM είτε το sex στην πιο κλασική μορφή του. Αν απολαμβάνεις το BDSM δες παρακάτω με ποιον τρόπο αυτό κάνει καλό στην υγεία σου.

-Δεν είναι μια νέα πρακτική…

Η ταινία Fifty Shades of Grey έγινε μοιραία και η αφορμή να μιλάμε τελευταία όλο και πιο πολύ για το BDSM ωστόσο δεν πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη ή τάση στο sex. Το BDSM υπήρχε ανέκαθεν ως επιλογή των ανθρώπων που είχαν μια τάση προς την περιπέτεια και στο sex. Η έρευνα Durex Global Sex Survey του 2005 έδειξε ότι το 36% των ενηλίκων παραδέχθηκε ότι δοκίμασε το δέσιμο σε κάποια ερωτική του επαφή. Ακόμα πιο πίσω όμως, το 1956 μια μελέτη από το Ινστιτούτο Kinsey αποκάλυψε ότι το 50% των ανδρών και το 50% των γυναικών απολάμβαναν το ερωτικό δάγκωμα. Πρόσφατες μελέτες αφιερωμένες στην κατανόηση του BDSM και των επιπτώσεών του στο σώμα έδειξαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Όχι μόνο δεν αποδεικνύονται βλάβες αλλά ανακαλύπτονται τα πραγματικά του οφέλη για την υγεία.

-Καλύτερη πνευματική Υγεία

Σύμφωνα με μελέτες για τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά όσων αγαπούν το BDSM, με στόχο να εξεταστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως είναι ο βαθμός προσκόλλησής τους σε σταθερές σχέσεις, η ευημερία, το βιοτικό επίπεδο και η ευαισθησία τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα αυτά όχι μόνο δεν είναι ψυχικά κατεστραμμένα αλλά είναι και σε καλύτερη κατάσταση από άλλους. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά –ανεξάρτητα από τον ρόλο που επιλέγουν- πατούν πιο σταθερά στις σχέσεις τους και εμφανίζονται να έχουν λιγότερες ανασφάλειες, να είναι πιο εξωστρεφείς και ήρεμοι. Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κοινωνικά και επαγγελματικά και είναι σταθεροί στις σχέσεις τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, συμβαδίζουν απόλυτα με την ικανότητα του ατόμου να εκφράζει αποτελεσματικά τα όριά του και τις επιθυμίες του.

-Λιγότερο άγχος

Μελέτες έχουν αποδείξει και ότι τα άτομα που προτιμούν το BDSM αγχώνονται λιγότερο ή τέλος πάντων ελέγχουν το άγχος τους, όπως περίπου όσοι κάνουν yoga ή οι μαραθωνοδρόμοι. Το άγχος όπως όλοι γνωρίζουμε λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό σε κάθε επίπεδο. Συνεπώς το BDSM κάνει τα άτομα και λιγότερο αγχωμένα και κατά συνέπεια πιο υγιή.

-Καλύτερες σχέσεις…

Κι όμως οι σχέσεις των ζευγαριών που δένονται, λύνονται, χτυπιούνται και δοκιμάζουν τα όριά τους είναι πιο καλές σύμφωνα με έρευνες. Τα ζευγάρια αυτά έχουν βάλει τη φαντασία τους ανάμεσά τους συνεπώς κανένα τρίτο πρόσωπο δεν χωρεί… Παίζουν, δοκιμάζονται και είναι κάθε φορά άλλοι. Κάπως έτσι δύσκολα κοιτούν δεξιά και αριστερά για την αναζήτηση μιας περιπέτειας. Είναι πιο πιστοί στις σχέσεις και πιο ευτυχισμένοι. Μην ξεχνάτε πόσα ζευγάρια συμβιώνουν χωρίς να κάνουν sex, απλά από συνήθεια. Οι λάτρεις του BDSM δεν συμβιβάζονται σε τέτοιες καταστάσεις πολύ απλά γιατί έχουν διάφορα άλλα πιο πικάντικα να σκεφτούν.

*Με πληροφορίες για τον ορισμό του BDSM από τη Wikipedia 

Share This

Leave a Comment