7 πολύ παράξενα πράγματα που μπορεί να κάνεις στον ύπνο σου

7 πολύ παράξενα πράγματα που μπορεί να κάνεις στον ύπνο σου

Η παραϋπνία, καθώς και άλλες διαταραχές του ύπνου, οι οποίες προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τη στέρηση ύπνου, το στρες και τις καταχρήσεις αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών, επηρεάζουν σύμφωνα με μελέτες περίπου το 10% του πληθυσμού. Κάποιοι μαγειρεύουν ένα ολόκληρο γεύμα στο μέσο της νύχτας, άλλοι ξυπνάνε έχοντας περάσει ώρες σε chat rooms στο διαδίκτυο, χωρίς να θυμούνται το παραμικρό και ορισμένοι κάνουν σεξ όσο κοιμούνται, χωρίς όμως να το κάνουν συνειδητά.

Από την άλλη, ακριβώς επειδή αυτές οι πράξεις γίνονται εντελώς ασυνείδητα, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πάσχον, να διαπράξει εγκλήματα ή να βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό, κάτι που προσδίδει στο φαινόμενο μυστήριο αλλά και επικινδυνότητα. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλέον παράξενα πράγματα που οι άνθρωποι έχει καταγραφεί να κάνουν στον ύπνο τους. Αν κάποιο από τα επόμενα πρωινά, η σύντροφός σου αντί να σε κοιτάξει λάγνα, έχει τρομοκρατημένο βλέμμα, θα έχεις τουλάχιστον μια πρώτη ιδέα, τι μπορεί να έχει συμβεί το αμέσως προηγούμενο βράδυ.

Σεξ

Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Βρετανία, αποκάλυψε πως ένας στους δέκα υπνοβάτες, ισχυρίζεται πως έχει κάνει -για μια τουλάχιστον φορά- σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου του, κάτι που είναι γνωστό ως sexsomnia (εκ του insomnia που σημαίνει αϋπνία). Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 13.000 Βρετανοί, κατέδειξε πως ένα ποσοστό που αγγίζει το 10% υποστήριξε πως είχε κάνει σεξ ενώ κοιμόταν, ενώ ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν πως την επόμενη μέρα έμαθαν πως τα πράγματα ήταν αρκετά φασαριόζικα και υπήρξε και δεύτερος γύρος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο όρος “Sleep cheating” (απατώ τον/την σύντροφό μου ενόσω κοιμάμαι) έχει βρει μάλιστα πλέον θέση στα λεξικά, για να περιγράψει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση του ανεξέλεγκτου και ασυνείδητου σεξ που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Η sexsomnia θεωρείται ένας τύπος παραϋπνίας που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του NREM (non-rapid eye movement) ύπνου και οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους, τις πράξεις που πραγματοποιούν όσο κοιμούνται.

Φαγητό

Στην ίδια με την παραπάνω μελέτη, το 16% των υπνοβατών ανέφεραν πως είχαν τσιμπήσει κάτι, όπως για παράδειγμα ένα ελαφρύ σνακ κατά τη διάρκεια των παρεκτροπών τους κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας. Οι νυχτερινές σχετιζόμενες με τον ύπνο, διαταραχές στη διατροφή (NS-RED) αναφέρονται σε ανθρώπους που ασυνείδητα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες συνήθως ανθυγιεινών τροφών με υψηλότατη θερμιδική αξία όσο κοιμούνται.

Δεν θυμούνται επίσης τι ακριβώς έχει συμβεί το προηγούμενο βράδυ και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, καθώς και κίνδυνο για διαβήτη, υπέρταση και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως διακριτή με το σύνδρομο NES, στο οποίο οι άνθρωποι σηκώνονται το βράδυ από το κρεβάτι, αισθανόμενοι μια ακατανίκητη παρόρμηση να καταναλώσουν τροφές, ανεξάρτητα από το πόσο πεινασμένοι είναι. Μερικοί μάλιστα δεν μπορούν να ησυχάσουν και να επιστρέψουν στο κρεβάτι τους, αν δεν φάνε κάτι.

Παραισθήσεις

Αν έχεις ποτέ ξυπνήσει επειδή φαντάζεσαι πως είδες κάποιον ξένο σκαρφαλωμένο στα κάγκελα της βεράντας σου, τότε είναι πιθανό να έχεις βιώσει μια υπναγωγική παραίσθηση, εκτός αν όντως προσπάθησαν να σε ληστέψουν εκείνο το βράδυ, ή είχες κάνει χρήση παραισθησιογόνων όπως το lsd, με το οποίο δεν θα ήταν διόλου παράξενο να είχε δει και δράκους να πετάνε φωτιές στο σαλόνι σου.

Οι παραισθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο, είναι συχνά ιδιαίτερα ζωντανές και διαυγείς οπτικά, ενώ μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνουν την ψευδαίσθηση του ήχου ή της αφής, κάτι που τους δίνει ιδιαίτερη πειστικότητα. Μάλιστα οι μισοί ενήλικες έχουν βιώσει μια τέτοια παραίσθηση, ένα τέτοιο “όραμα” για τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αν και τις περισσότερες φορές αυτό καταγράφεται στη συνείδησή τους τελικά ως ένα πολύ ζωντανό όνειρο. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιου είδους παραισθήσεις είναι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια.

Οδήγηση

Προφανώς πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη διαταραχή του ύπνου, αφού ο πάσχον μπορεί κυριολεκτικά να σηκωθεί από το κρεβάτι του, να μπει στο αυτοκίνητό του, να οδηγήσει κάνοντας μια βόλτα, να επιστρέψει κάτω από τα σεντόνια του και το επόμενο πρωί να μη θυμάται το παραμικρό… τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσει πως δεν έχει αφήσει τα κλειδιά στο συνηθισμένο σημείο, ή τα alarm στο αυτοκίνητό του είναι ανοιχτά. Η συγκεκριμένη διαταραχή φαίνεται να έχει ενισχυθεί από ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που σχετίζονται με την καταπολέμηση της αϋπνίας και αποτελούν την πλέον ανησυχητική παρενέργεια τους.

Έγκλημα

Οι εγκληματικές συμπεριφορές αποτελούν προφανώς την πλέον επικίνδυνη δραστηριότητα που οι πάσχοντες είναι πιθανό να εμφανίσουν ως διαταραχή του ύπνου. Όσοι πάσχουν από διαταραχή του REM ύπνου, η οποία επηρεάζει λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού, έχουν συχνά ιδιαίτερα έντονα σε δράση και βίαια όνειρα, τα οποία έχουν οδηγήσει ελάχιστους ευτυχώς από αυτούς, στη διάπραξη εγκλημάτων, χωρίς στη συνέχεια να μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το παραμικρό. Μέχρι το 2000 αναφέρθηκαν παγκοσμίως, 68 υποθέσεις ανθρωποκτονίας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν του 23χρονου Ken Parks, ο οποίος σηκώθηκε από το κρεβάτι, οδήγησε μέχρι το σπίτι των πεθερικών του, στραγγάλισε τον πεθερό και μαχαίρωσε την πεθερά του, στη συνέχεια πήγε με το αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα και υποστήριξε πως μάλλον έχει σκοτώσει κάποιους ανθρώπους δείχνοντας τα χέρια του. Δεν κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο, χωρίς αυτό να πρέπει να σου δίνει ιδέες για τη δική σου… πεθερούλα.

Τexting

Το texting κατά τη διάρκεια του ύπνου μοιάζει με όλα τα μεθυσμενο-μηνύματα που στέλνεις στην πρώην σου ενώ είσαι εντελώς λιάρδα, τα οποία συχνά δεν θυμάσαι το επόμενο πρωί, ή τουλάχιστον μέχρι να δεις το ιστορικό των sms στο κινητό σου τηλέφωνο. Το texting όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει επεκταθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ως διαταραχή και συχνά τα μηνύματα που γράφονται είναι γεμάτα γραμματικά λάθη και συχνά δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που αποδεδειγμένα χρησιμοποίησε το διαδίκτυο ενώ κοιμόταν. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία έστειλε τρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ κοιμόταν. Το ένα από αυτά έγραφε “Έλα αύριο να τακτοποιήσεις αυτό το κολαστήριο. Δείπνο και ποτά, 16:00. Φέρε μονάχα κρασί και χαβιάρι”.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα καρέ από το αριστούργημα “The Cabinet of Dr. Caligari” στο οποίο ένας υπνωτιστής χρησιμοποιεί έναν υπνοβάτη για να διαπράξει… φόνους.

Share This

Leave a Comment