Τελικά πόσο σεξ είναι… αρκετό;

Τελικά πόσο σεξ είναι… αρκετό;

Όπως ίσως γνωρίζεις δεν χρειάζεται να κάνεις σεξ κάθε μέρα για να διατηρείται το αστραφτερό χαμόγελο στα χείλη σου… και τα  δικά της. Μπορεί το κλισέ να υποστηρίζει πως όσο περισσότερο σεξ κάνεις, τόσο περισσότερο ευτυχισμένος θα αισθάνεσαι εξαιτίας της απελευθέρωσης χημικών ουσιών στον οργανισμό, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, όμως τελικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως το περισσότερο σεξ δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη ευδαιμονία ούτε υψηλότερα επίπεδα… ευτυχίας. Το πολύ συχνό σεξ, εκτός των γνωστών ερεθισμών που μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα, αλλά και τη μείωση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού, είναι πιθανό να επιφέρει ακόμα και άλλες αρνητικές επιδράσεις σε κάθε ζευγάρι. Σε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, τα ζευγάρια “αναγκάστηκαν” για τις ανάγκες της μελέτης να κάνουν περισσότερο σεξ από ότι συνήθιζαν, με στόχο να μετρηθεί αν εκτός από την ποιότητα… μετράει και η ποσότητα και σε τι βαθμό συμβαίνει αυτό.

Πριν προλάβεις να ζηλέψεις και να δηλώσεις εθελοντής σε τέτοιου είδους… πειράματα, καλό είναι  να ξέρεις πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν όσο… ηδονικά για τους συμμετέχοντες, όσο θα ήθελες πιθανότατα να φαντάζεσαι. Τα ζευγάρια που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ 35-65, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Το πρώτο γκρουπ δεν άλλαξε τις ερωτικές του συνήθειες και συνέχισε να κάνει σεξ στους ίδιους ρυθμούς στους οποίους είχε συνηθίσει να επισκέπτεται την κρεβατοκάμαρα, ενώ από τη δεύτερη ομάδα, ζητήθηκε να διπλασιαστούν οι ερωτικές επαφές ανά εβδομάδα. Μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, οι συμμετέχοντες απάντησαν διαδικτυακά σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, καταγράφοντας τα επίπεδα ευδαιμονίας και ευτυχίας μετά το τέλος του πειράματος.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη στους μελετητές, αφού αποδείχθηκε πως το γκρουπ των ζευγαριών που “αναγκάστηκε” να διπλασιάσει τις σεξουαλικές του επαφές για τις ανάγκες της έρευνας, υποστήριξε πως ήταν όλο και λιγότερο ευτυχισμένο με την πάροδο του χρόνου. Η αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών είχε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και όσοι δεν άλλαξαν τις ερωτικές τους συνήθειες ανέφεραν σταθερά πως ένιωθαν περισσότερο ευτυχισμένοι σε σχέση με το δεύτερο γκρουπ των  ζευγαριών.

Ο λόγος δεν ήταν ούτε η εξάντληση, ούτε ο ερεθισμός της επιδερμίδας και των γεννητικών οργάνων που  μπορεί να προκληθεί από το πολύ… σεξ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι οδηγίες που δόθηκαν στα ζευγάρια για να κάνουν περισσότερο σεξ, ουσιαστικά άλλαξαν τις αιτίες και τον τρόπο με τον οποίο επιδίδονταν στις ερωτικές επαφές. Κοντολογίς το πείραμα ουσιαστικά μετέτρεψε το σεξ από μια εθελούσια και αυθόρμητη ηδονική εμπειρία, σε κάτι που έμοιαζε με καθήκον και υποχρέωση. Τα ζευγάρια δεν έκαναν πλέον σεξ γιατί το ήθελαν, αλλά γιατί “έπρεπε” να το κάνουν.

Το γεγονός πως το σεξ έγινε υποχρεωτικό για τις ανάγκες της έρευνας, αφαίρεσε όλη την απόλαυση και τη διασκέδαση από την πράξη και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό υποστηρίζουν οι ερευνητές. Δεν κάνουμε σεξ για να γίνουμε ευτυχισμένοι, αλλά το κάνουμε ακριβώς επειδή είμαστε ευτυχισμένοι με το άλλο μας μισό.

Σε μια άλλη αντίστοιχη έρευνα αποδείχθηκε πως τα ζευγάρια τα οποία κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα, αισθάνονταν περισσότερο ευτυχισμένα από όσα το έκαναν λιγότερο συχνά. Παράλληλα όμως τα ζευγάρια που το έκαναν συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα δεν κέρδισαν κάτι επιπλέον σε ότι αφορά τα επίπεδα ευδαιμονίας που ένιωθαν.

Προφανώς και δεν υπάρχει μαγικός αριθμός, αλλά το κλειδί είναι το σεξ να παραμένει μια αυθόρμητη και απολαυστική διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερους προγραμματισμούς και χωρίς κανένας από τους εμπλεκόμενους να το βλέπει ως υποχρέωση. Όπως συμβαίνει σε αρκετές πτυχές της ζωής η ποιότητα είναι σημαντικότερη της ποσότητας… (αρκεί να μην εγκαταλείψετε εντελώς το σπορ φυσικά).

Share This

Leave a Comment