Οι κίνδυνοι της μεθόδου του “τραβήγματος”

Οι κίνδυνοι της μεθόδου του “τραβήγματος”

Κατά τη μέθοδο του “τραβήγματος” που είναι γνωστή ως διακοπτόμενη συνουσία, ο παρτενέρ αποσύρει το ανδρικό του μόριο από τον γυναικείο κόλπο, λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί τη δημοφιλέστερη αλλά και παλαιότερη πρακτική αντισύλληψης, αφού έχει ως αποκλειστικό στόχο να παρεμποδίσει την είσοδο του σπέρματος στον κόλπο και με τον τρόπο αυτό να προστατεύσει το ζευγάρι από το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Διαχρονικά η διαμάχη σχετικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο αφορά το κατά πόσο είναι ασφαλής κατά του ενδεχομένου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αφού παρά το γεγονός πως η εκσπερμάτιση δεν γίνεται εντός του γυναικείου κόλπου, είναι γνωστό πως τα προσπερματικά υγρά περιέχουν μια μικρή έστω ποσότητα σπερματοζωαρίων, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σύλληψη. Οι πιθανότητες είναι μεν μικρές, όμως το ενδεχόμενο και ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός.

Η μέθοδος του “τραβήγματος” απαιτεί αρκετή προπόνηση και για να εφαρμοστεί με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, προϋποθέτει και αρκετά μεγάλη δόση εμπειρίας. Χρειάζεται αυτοέλεγχο και πειθαρχεία, όμως σε περίπτωση που η πρακτική εξασκείται σωστά, μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της απροφύλακτης συνουσίας, όσο κι αν πρέπει να υπογραμμιστεί πως δεν είναι ποτέ απολύτως ασφαλής.

Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί με τον εξής απλό τρόπο: Τη στιγμή που ο άνδρας αισθάνεται πως πλησιάζει στην εκσπερμάτιση, αποσύρει το ανδρικό του μόριο από τον γυναικείο κόλπο και εκσπερματίζει μακριά από αυτόν, ώστε να εξασφαλίσει πως τα σπερματοζωάρια δεν θα βρουν τον δρόμο για τον κόλπο. Όπως ήδη αναφέρθηκε η μέθοδος αυτή δεν είναι απόλυτα ασφαλής και μάλιστα έρευνες έχουν καταδείξει, πως ένα 20% των γυναικών που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο αντισύλληψης θα μείνουν τελικά έγκυες.

Από την άλλη όμως το ποσοστό αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά εξασκεί ο άνδρας τη συγκεκριμένη πρακτική. Ένα μέρος του ζητήματος έχει να κάνει με την ψυχολογία του  και το πόσο καλά γνωρίζει τη λειτουργία του σώματός του, αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που στέλνουν οι αισθήσεις του και καταφέρνει να τραβηχτεί στο σωστό timing. Όπως είναι προφανές, κάποιοι άνδρες τα καταφέρνουν καλύτερα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας στη χρήση της συγκεκριμένης πρακτικής, κάτι που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ηλικία, αφού οι νεαρότεροι και λιγότερο έμπειροι τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.

Οι κίνδυνοι της μεθόδου

Η πρακτική του “τραβήγματος” μπορεί έως ένα σημείο και εφόσον εφαρμόζεται με τον ιδανικό τρόπο να παρέχει σχετική προστασία έναντι στο ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όμως δεν προσφέρει την παραμικρή ασφάλεια σε σχέση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου σημαίνει πως το ζευγάρι κάνει ουσιαστικά απροφύλακτο σεξ και οι δυο παρτενέρ εκτίθενται στα σωματικά υγρά του/της ερωτικού συντρόφου τους. Μοναδικός τρόπος προστασίας είναι το προφυλακτικό και συνεπώς όσα ζευγάρια θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουν πως δεν πάσχουν από μολύνσεις και μεταδοτικά νοσήματα.

Ακόμα κι όμως για ζευγάρια που εξασκούν μονογαμική σχέση, η χρήση του “τραβήγματος” έχει αρκετά μειονεκτήματα. Αρχικά τα προσπερματικά υγρά, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και αυτό καθιστά τη μέθοδο, επισφαλή, αφού το ενδεχόμενο αν και διατηρεί λίγες πιθανότητες, είναι απολύτως υπαρκτό.

Κάτι που επίσης αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου, είναι πως σε κάθε σεξουαλική επαφή τίθεται το θέμα της συνέπειας σε ότι αφορά το timing του τραβήγματος και απαιτείται ο απόλυτος έλεγχος σε διαρκή βάση. Ακόμα κι αν ένας άνδρας καταφέρνει να είναι συνεπής και να εξασκεί άριστα τη μέθοδο του τραβήγματος σε τακτική βάση, μια και μόνο λανθασμένη εφαρμογή της, ένα καθυστερημένο “τράβηγμα” αρκεί για να εκτεθεί το ζευγάρι στον κίνδυνο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Κανένας άνδρας δεν μπορεί ουσιαστικά να εγγυηθεί πως θα προλαβαίνει κάθε φορά να τραβιέται στο σωστό timing και αυτό και μόνο, συνιστά το μεγαλύτερο μειονέκτημα  της μεθόδου.

Η πρακτική του “τραβήγματος” απαιτεί καθαρό μυαλό, πειθαρχία και αυτοέλεγχο. Η επήρεια του αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι προφανές αποτελεί τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα στον αυτοέλεγχο και το να εξασκήσει κανείς τη μέθοδο αυτή, γίνεται ουσιαστικά πυρηνική επιστήμη, όταν έχει προηγηθεί κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών που παρεμποδίζουν την καθαρή και νηφάλια σκέψη.

Επιπρόσθετα όσοι δεν έχουν καταφέρει να τελειοποιήσουν την μέθοδο της διακοπτόμενης συνουσίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να αισθανθούν μεγάλο άγχος και νευρικότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που προκαλεί μια συνολικά υποβαθμισμένη σεξουαλική εμπειρία. Αν πρέπει διαρκώς να ανησυχεί κανείς για το αν θα καταφέρει να τραβηχτεί έγκαιρα πριν την εκσπερμάτιση, τότε η απόλαυση του σεξ, επιτυγχάνεται πολύ δυσκολότερα, αφού το στρες έχει το πάνω χέρι, κάτι που ισχύει τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα που μοιράζεται κατά τη συνουσία την ίδια ακριβώς ανησυχία, χωρίς μάλιστα να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.

Πηγή: Condoms.gr

Share This

Leave a Comment