Γιατί τα ενεργειακά ποτά δεν σου προσφέρουν τόση… ενέργεια

Γιατί τα ενεργειακά ποτά δεν σου προσφέρουν τόση… ενέργεια

Οι εταιρίες που παρασκευάζουν τα τόσο δημοφιλή energy-drinks λατρεύουν να γεμίζουν το σώμα σου με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ προφανώς παράλληλα διαφημίζουν την ευεργετική επίδραση που αυτές έχουν στον οργανισμό σου και πόσο πολύ ενέργεια μπορούν να σου προσφέρουν. Ένα μέσο τέτοιο ρόφημα, από αυτά που κάνουν θραύση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, εμπεριέχει περισσότερο από 8.000% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης B12 και περί το 2.000% σε ότι αφορά τη βιταμίνη B6. Το απίστευτο όμως είναι πως κανείς δεν ξέρει γιατί επιλέγουν να μας παραγεμίσουν με τόσο μεγάλα ποσοστά των συγκεκριμένων βιταμινών… Ούτε ακόμα οι ειδικοί με όλες τις σχετικές γνώσεις για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πολλοί διατροφολόγοι και επιστήμονες μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν πρόκειται να σου δώσουν καμία ενεργειακή ώθηση.

Οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια στις συγκεκριμένες βιταμίνες, όντως αισθάνονται κόπωση, καθώς τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και τα βιοενεργά φυτοχημικά, βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επιπρόσθετα η ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προκαλεί αναιμία, η οποία περιορίζει την παροχή οξυγόνου στα όργανα του σώματός μας, κάτι που δημιουργεί… κόπωση.

Στο σημείο αυτό όμως αξίζει να σημειώσει κανείς πως η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ένα ασύνηθες φαινόμενο και δεν επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό. Οποιοσδήποτε ακολουθεί μια -συνηθισμένη στον δυτικό κόσμο- διατροφή που περιλαμβάνει κρέατα, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά, δεν πρόκειται -αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος παθολογικός λόγος- να εμφανίσει ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Αν λοιπόν αισθάνεστε ή/και είστε πραγματικά κουρασμένος, τότε πιθανότατα αυτή η κόπωση οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, στο άγχος και το στρες ή κάτι παροδικό αν εργαστήκατε συνεχόμενα για πολλές ώρες και όχι εξαιτίας της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β. Υπάρχει μια εξαίρεση που πρέπει να αναφερθεί και αφορά όσους τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα vegan δίαιτα, καθώς υπάρχει για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, η πιθανότητα έλλειψης της βιταμίνης B12, αφού αυτή βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Βέβαια ακόμα κι αν έχετε ανεπάρκεια, το να λάβετε βιταμίνες του Β συμπλέγματος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σας προσφέρει μια άμεση ώθηση ενέργειας. Όσοι έχουν ανεπάρκεια χρειάζεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα και να λάβουν ποσότητες των βιταμινών για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες πριν καταφέρουν να ανακτήσουν τα επιθυμητά επίπεδα ενέργειας και να καταπολεμήσουν τη διαρκή κόπωση.

Επιπρόσθετα, ο οργανισμός σας μπορεί μονάχα να απορροφήσει συγκεκριμένες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία του 8.000% που καταναλώνετε, πίνοντας το αγαπημένο σας ενεργειακό ποσό, αποβάλλεται μέσω της ούρησης και δεν απορροφάται από τον οργανισμό σας.

Το τράνταγμα και αυτή η αίσθηση της ενεργοποίησης που σας προσφέρουν τα ροφήματα αυτού του τύπο, οφείλονται ουσιαστικά στην καφεΐνη και ως ένα βαθμό και στις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που εμπεριέχουν τα ενεργειακά ποτά. Σε ότι αφορά τον διαφημιζόμενο… πρόλογο για την ευεργετική ενεργειακή ώθηση που προσφέρουν οι βιταμίνες Β που εμπεριέχουν αυτά τα ενεργειακά ποτά, να ξέρετε πως πρόκειται ξεκάθαρα για αγνό… marketing.

Share This
1 Comment
    • Vaggelis
    • October 16, 2015
    • Reply

    Δεν λέω καλά τα λες, αλλά ποιος σου είπε πως τα πίνουμε για την ενέργεια? Τα πίνουμε για τη βότκα που βάζουμε μέσα και γινόμαστε …. πυ πύ…. πύραυλος

    https://www.youtube.com/watch?v=djZ5THIVn2A

Leave a Comment